Sunday, September 28, 2008

Kebenaran II

[Sambungan kisah daripada entry yang lepas]

Salman merupakan pelajar yang sangat tekun kepada ketua paderi di sham. Namun, paderi tersebut seorang yang jahat. Setiap kali satu-satu majlis diadakan di gereja, paderi itu akan meminta derma daripada orang ramai dan kononnya derma itu akan digunakan utk membantu orang yang memerlukan. Padahal, paderi tersebut menggunakan harta2 yg dikumpulkan utk kepentingan diri sendiri. Bila smpai masanya paderi ini menghembuskan nafas terakhir, Salman menceritakan tentang keburukan yang dimiliki paderi ini kepada orang lain. Penganut-penganut kristian tempatan berasa sangat marah lalu mensalib paderi ini dan melontar batu ke arahnya sehingga dia mati. Kemudian, paderi ini digantikan oleh seorang ketua paderi yang lain.

Ketua paderi yang baru ini seorang yang sangat disegani ramai. Menurut Salman, paderi ini adalah antara manusia terbaik yang pernah berdamping dengannya sebelum die bertemu dengan Rasulullah dan para sahabat. Salman gembira hidup bersama paderi ini dan beliau dididik dengan sangat cermat tentang makna kehidupan seperti dikehendaki Tuhan. Masa berlalu dan paderi ini meningkat usia dan semakin tua. Salman yang bimbangkan "tarbiyah" dirinya bertanya kepada paderi seandainya ada pengganti paderi ini supaya beliau boleh meneruskan menuntut ilmu kebenaran. Paderi ini tidak dapat carikan pengganti lain untuk Salman kerana menurutnya, hanya dia seorang sahaja yang masih mengamalkan ajaran kristian sepertimana asal. Tetapi, paderi tahu seorang paderi di Mousul yang masih berpegang kepada ajaran asal Kristian. Tanpa berlengah, Salman terus berhijrah ke Mousul pula.

Di Mousul, terbukti orang yang dikatakan ketua paderi tadi adalah benar. Paderi di Mousul ini juga mengamalkan ajaran Kristian sebenar dan Salman terus mendapat tarbiyah yang baik. Masa berlalu, dan paderi ini pun sebenarnya sudah sangat tua. Salman, bertanya kepada paderi ini pula, kepada siapa beliau boleh terus dididik dengan baik. Paderi ini meminta beliau berhijrah ke Nasibin.

Salman terus dididik dengan baik dan terus berhijrah dari satu tempat ke tempat yang lain kerana di setiap tempat dia pergi, paderinya semua sudah sangat tua dan hanya menanti ajal. Dari Nasibin, beliau ke Ammuriah pula (di Turki). Di sini, Salman tinggal agak lama dan berpeluang membuka perniagaan kecil-kecilan. Keuntungan yang diperolehi akan dikumpulkan Salman untuk kegunaan masa depan. Masa berlalu dan paderi di Ammuriah itu juga berada di ambang kematian. Salman bertanya kepada siapa harus beliau pergi namun kali ini paderi di Ammuriah benar2 tidak dapat beri jawapan kerana memang sudah tiada walau seorang pun yang mengamalkan ajaran Kristian sebenar. Tetapi, paderi ini tahu akan seseorang yang dilantik oleh Allah menjadi Rasul terakhir di Jazirah Arab. Menurut paderi ini, Rasul itu akan berhijrah dari tempat asalnya ke suatu tempat di mana tumbuhnya banyak pokok kurma dan kawasan ini terletak di antara dua lembah berbatu. Rasul ini tidak akan makan barang yang diberikan padanya sebagai sedekah tetapi akan menerima barang yang diperolehinya sebagai hadiah. Di belakang badannya (di antara belakang badan dan bahu) terdapat satu tanda kenabian yang jelas.

Salman pun menurut kata paderi di Ammuriah itu lalu mencari2 pedagang arab yang singgah di Ammuriah agar dapat dia ikut untuk ke tanah Arab. Beliau berjumpa dengan sekumpulan pedagang arab dan memberikan semua harta yang dikumpulkan sebagai bayaran. Pedagang arab itu bersetuju. Malang sekali, pedagang arab itu berpaling tadah. Dia menjualkan Salman kepada seorang Yahudi semasa mereka singgah di Wadi Qura'.

Di Wadi Qura', Salman berkhidmat sebagai hamba kepada orang Yahudi ini sehinggalah pada suatu hari, tuannya didatangi sepupunya yang berasal dari Bani Qurayzhah. Yahudi Bani Qurayzhah ini berminat untuk membeli Salman lalu dibelinya dan dibawa pulang ke tempat di mana Bani Qurayzhah tinggal. Tidak lain lagi iaitu Madinah. Bila tiba di Madinah, Salman seolah-olah tahu yang di situlah tempatnya beliau akan bertemu dengan Rasul tersebut kerana sememangnya Madinah ialah kawasan di mana terdapat banyak pohon kurma dan ia diapit oleh 2 lembah berbatu.

Mencari-cari Rasulullah

Salman terus berkhidmat dengan orang Yahudi Bani Qurayzhah itu sehingga hampir terlupa tujuan asalnya mahu ke Madinah. Sehinggalah pada suatu hari, beliau terdengar satu berita tentang Muhammad yang mahu berhijrah ke Madinah dan sangat-sangat dinantikan oleh kaum Arab di Madinah itu. Mendengar berita itu, Salman bergegas mendapatkan orang yang menyampaikan cerita itu untuk memastikan apa yang didengarinya. Orang tersebut memberitahu beliau yang Muhammad berada di Quba', berehat sebentar sebelum meneruskan perjalanan ke Madinah. Tuan Salman berasa sangat marah ditumbuk dan dikurungnya Salman.

Salman tidak berputus asa. Pada malam harinya, beliau membungkus sedikit makanan dan dibawanya ke Quba secara sembunyi. Di Quba', die bertemu dengan Muhammad dan diberikan makanan yang dibawanya tadi sebagai sedekah. Muhammad mengambilnya lalu memberikan kepada para sahabat beginda. Salman gembira kerana itu merupakan antara tanda yang dikhabarkan paderi di Ammuriah kepada beliau.

Keesokan harinya, Salman membawakan makanan lagi kepada Muhammad namun kali ini diberikannya sebagai hadiah. Muhammad mengambilnya dan turut memanggil para sahabat lain untuk turut menjamu selera. Satu lagi tanda dikesan Salman.

Selang beberapa hari selepas itu, Muhammad sudah tiba di Madinah dan perlu menghadiri satu majlis pengebumian. Di majlis tersebut, Salman bertekad untuk mencari satu lagi tanda sepertimana yang dikhabarkan paderi kepadanya. Ketika Muhammad sedang duduk, Salman berlegar-legar di belakang baginda seolah-olah mencari sesuatu. Muhammad yang sedar akan hal ini seolah-olah faham apa yang dikehendaki Salman. Lalu, baginda longgarkan sedikit pakaian dan ditunjukkan tanda kenabian yang terdpat di belakang bahunya. Terbukti, insan bernama Muhammad ini benar-benar Rasulullah. Alangkah gembira Salman melihat tanda tersebut lalu memeluk Rasulullah sambil menangis. Tidak cukup dengan itu, beliau kemudian sujud pula kepada Rasulullah. Rasulullah melarangnya berbuat demikian dan menegaskan hanya Allah sahaja Tuhan yang berhak mendapat sujud manusia ciptaannya.

Semenjak hari itu, Salman menyerahkan segala jiwa dan raga untuk Allah dan rasulnya. Tiada yang lebih menggembirakan hidupnya melainkan peristiwa ini yang melengkapkan pencarian beliau kepada kebenaran hakiki. Bertemunya beliau dengan Islam bermakna bertemunya beliau dengan segala jawapan kepada persoalan yang ada padanya sebagai seorang manusia.

Wallahua'lam

0 comments:

Post a Comment

 

©2009 Makna Hidup | by TNB